Kun nukkumatti ei enää tulekkaan

Puhutaan tällä kertaa hieman vakavammasta aiheesta.. Unettomuudesta.

Mulla on uniongelma. Mulla se on ilmennyt erityisesti niin, etten nukahda. Ja nukun vain pieniä pätkiä enkä saa uudelleen unenpäästä kiinni. Ja nukun levottomasti. Olen kuin lentokoneen potkuri joinakin öinä. Vajaa vuosi sitten, joulun tienoilla aloin huomata ongelmia nukahtamisessa. En reagoinut asiaan vaan annoin sen olla. Joka johti tietysti siihen, että tilanne paheni. 
Unettomuus invalidisoi päiväaikaa. Sitä kun pitäisi olla iloinen ja virkeä, jaksaa ja suorittaa. Olo on kamala, väsyttää, särkee päätä ja silmiä. Kokonaisolemus on vetämätön ja riutuneen näköinen. Sellainen vähän kuin pystyyn  nostettu paska. Varsinkin jos vähä unisia tai unettomia öitä on useita peräkkäin.


Sen lisäksi että unettomuus ja uniongelmat vaikuttaa suorituskykyyn vaikuttaa se paljon muuhunkin. Et jaksa mitään, et keskittyä elokuvaan, et sosiaaliseen kanssa käymiseen kavereiden kanssa. Et vain jaksa näytellä iloista ja hyvin voivaa kun olet sitä tehnyt jo 8 tuntia töissä. Unohtelet asioita, niin että olet jo jossain vaiheessa varma että kärsit varhais dementiasta. Alkuillasta alkaa jo pelottaa jos uni ei taaskaan tule illalla. Varsinkin kun aamulla kello helähtää soimaan klo 05:45.  Pitkään jatkuva unettomuus on tätä. Ei vain sitä että et saa nukuttua. 

Unettomuutta  voi hoitaa monin eri keinoin. Aina viimeiseksi vasta kokeillaan lääkehoitoa. Myös melatoniinin käyttöä kannattaa pitkässä jouksussa välttää. 
Nukahtamista voi edellä auttaa makuuhuoneen viilennyksellä, parin viimeisen tunnin rauhoittamisella ennen nukkumaan menoa, eli ei kännykkää, raskasta liikuntaa, kofeiiniä jne. Ja mennä vuoteeseen vasta kun tuntee olevansa väsynyt. Jos makuuhuone (esim yksiöissä asuvilla koko kämppä) on liian valoisa, saattaa se haitata nukahtamista. Jos ei halua sijoittaa pimennysverhoihin on halvempi vaihtoehto silmälaput. Hengitysh99999999999999arjoitukset ja rentoutumisharjoitukset saattavat auttaa unenpäähän. Iltaisin ennen nukkumaan menoa otetut magnesium tabletit auttaa unen tulossa ja laadussa. Jokaisella on oma tapansa, yllä luetellut tavat on varmaankin niitä yleisempiä, muitakin on. Nukahtamisessa ja nukkumisessa ei jaeta tyylipisteitä, joten se mikä sinusta tuntuu hyvältä ja toimii, on se paras keino. :)


"Kato mitkä silmäpussit, menikö viikonloppuna vähän pitkäksi, öhö öhö".  Silmäpussit, ne paljastaa hyvin myös sen jos et saa öitäsi nukuttua. Kalpean ihon lisäksi. " Onks sulla krapula vai puriko sua vampyyri?! Öhö öhö" Joo, v***u, mua naurattaa kanssa kun vietän öitä ilman unta. Kerroinko miten pitkä unettomuus jakso tekee muuten lunkimmastakin tyypistä melkoinen hermokimpun. Että parisuhteessa, tai saman katon alla, uniongelmaisen kanssa elävällä ja asuvalla ei ole aina helppoa. Hermo menee pienemmästäkin asiasta ja se kuuluu. 


Mulla mun uniongelma on nykyään jo hallinnassa, harvoin enää tulee öitä joilloin en saa nukuttua. Onneksi. Ehkä nyt kun oma uniogelmani on jo paranemaan,  uskallan puhua tästä julkisesti. 
Haluan omalta osaltani kertoa oman kokemukseni. Ja kertoa niille jotka kärsivät samasta ongelmasta, että se helpottaa lopulta. Se ei kestä ikuisesti. Ja niille joille tämä on vieras asia sen, että koita ymmärtää. Älä tuomitse uniongelmaista ja älä varsinkaan tee omia johtopäätöksiä silmäpusseista ja väsyneestä ulkonäöstä. Kukaan ei halua tai valitse uniogelmaa. Ja sen haluan myös sanoa, ettei uniongelma johdu aina masennuksesta tai muusta tälläisestä (toki se vaivaa usein myös masennuksesta kärsivällä). Uniongelma saattaa tulla kenelle vain, eikä siihen aina tosiaankaan liity muita sairauksia. 
Niinkuin kerroin jo itse olevani niskan päällä ja nukkumatti vierailee iltaisin luonani (ehkä kerran kaksi kuukaudessa se ottaa vapaata eikä tulekkaan). 
On ihanaa huomata kuinka omat voimavarat alkaa taas kasvaa. :)

Ihanaa viikon alkua! 

P.S Viimeinen mustavalkoinen kuva on otettu nyt ja muut blogissa olevat kuvat on kuvattu reilu puolivuotta sitten kun uniogelma oli pahimmillaan. 


❤:

Kommentit

Suositut tekstit